Jak zaprojektować kuchnię poprawnie?

Trójkąt w kuchni? Nie, to nie jest żart. Ta figura geometryczna jest złotą regułą projektowania kuchni. Stworzenie tak zwanego trójkąta roboczego, sprawia, że jest ona nie tylko ładna, ale również funkcjonalna i bezpieczna.  A co oznacza w praktyce ten magiczny trójkąt? Chodzi o zachowanie właściwych przestrzeni i odległości pomiędzy najważniejszymi kuchennymi sprzętami: lodówką, zlewozmywakiem i kuchenką (gazową, elektryczną lub indukcyjną).

Czy trójkąt roboczy wystarczy, aby kuchnia zaprojektowana była idealnie? Oczywiście to połowa sukcesu. Warto zwrócić jeszcze uwagę na kilka istotnych szczegółów.

Niżej podpowiadamy jakich.

Podczas projektowania kuchni niezmiernie ważny okazuje się wybór lokalizacji, układu szafek oraz ilość i rozmieszczenie sprzętu AGD z zachowaniem odpowiednich odległości oraz kolejności. Mają one istotny wpływ na późniejszą wygodę poruszania się po kuchni. Przy projektowaniu najważniejszy jest właściwy rozkład przestrzeni kuchennej.

PIONOWY I POZIOMY PODZIAŁ NA STREFY

Istnieją dwa praktyczne podejścia do wydzielania stref kuchennych: pionowy i poziomy.

Zgodnie z poziomym podziałem na strefy najczęściej używane przedmioty powinny znajdować się pod ręką, co zapewni komfortowe wykonywanie czynności w kuchni. Na wysokości wzroku w szafkach oraz w pierwszych szufladach umieszczamy te rzeczy, po które sięgamy najczęściej. Są to m.in.: sztućce, talerze, cukier, kawa, herbata. Na dole w szafkach i szufladach umieszczamy natomiast rzeczy, których używamy niezbyt często, a na górze bardzo rzadko używane przedmioty. Wśród przestrzeni kuchennej należy wyznaczyć również strefę specjalną, gdzie trzymane będą rzeczy niedostępne dla dzieci, np. leki. W ten oto sposób otrzymujemy kilka stref:

– strefa górna: przedmioty i produkty używane bardzo rzadko, np. ozdobna waza do zupy na specjalne okazje.

– strefa środkowa: przedmioty i produkty używane najczęściej, np. sztućce, talerze, kawa, herbata.

– strefa dolna: wszystko to, czego używany niezbyt często.

– strefa specjalna: strefa o ograniczonym dostępie dla dzieci, np. przechowywanie lekarstw.

Warto zauważyć, że szuflady są bardziej praktyczne niż szafki. Dzisiejsze systemy dostępne na rynku, pozwalają bez użycia siły wysuwać szufladę zapakowaną np. ciężkim serwisem, co bardzo usprawnia pracę w kuchni.

Z kolei pionowy podział na strefy pozwala na funkcjonalne użytkowanie kuchni. Przy dobrym pionowym podziale, podczas przygotowywania posiłków, zaoszczędzimy dużo czasu,

a praca w kuchni bez wątpienia będzie wygodna. Strefowanie pozwala na organizację

i optymalizację przestrzeni kuchennej.

W pionowym podziale wyróżniamy pięć stref pracy w kuchni:

– Zapasy.

– Przechowywanie.

– Zmywanie.

– Przygotowywanie.

– Gotowanie.

– Pieczenie.

Jest to uniwersalny podział, który stosować można zarówno w większych jak

i w małych kuchniach, a tak prezentuje się na zdjęciu.

STREFA ZAPASÓW – powinna być zlokalizowana jak najbliżej wejścia, ponieważ jest to miejsce, w którym odkładamy zakupy. W tej strefie należy umieścić lodówkę, zamrażarkę oraz szafki do przechowywania artykułów spożywczych. W tym miejscu powinny znajdować się także drzwi do spiżarni, jeżeli kuchnia ją posiada.

STREFA PRZECHOWYWANIA – jest to miejsce przeznaczone na wszystkie przedmioty, które potrzebne są do spożywania posiłków: naczynia, sztućce. W strefie tej nie powinny znajdować się rzeczy używane podczas gotowania.

STREFA ZMYWANIA – to strefa, w której znajduje się zlew oraz zmywarka, a także środki czystości używane w kuchni.

STREFA PRZYGOTOWANIA – powinny znajdować się w niej wszystkie sprzęty, noże, które są potrzebne do przygotowania potraw oraz półki z szufladami do przechowywania niewielkiego sprzętu AGD np. blendera, robota kuchennego czy sokowirówki.

STREFA GOTOWANIA – w tej strefie powinny znaleźć się: piekarnik, płyta kuchenna, kuchenka mikrofalowa oraz drobne elementy gospodarstwa domowego, np. garnki, patelnie, pokrywki, formy do pieczenia.

Takie prawidłowe ustawienie stref skraca do minimum odcinki pokonywane codziennie podczas gotowania. Właściwe przyporządkowanie mebli do stref, ich prawidłowa kolejność oraz odpowiednie przypisanie artykułów do poszczególnych szafek poprawia wygodę pracy.

UKLAD KUCHNI.

Zabierając się do trudnego zadania projektowania kuchni warto też ocenić z jakim układem kuchni mamy do czynienia. Jest ich sześć. Każdy z nich różni się kształtem, jednak zawsze zachowane jest strefowanie oraz trójkąt roboczy. Oto one:

1. Kuchnia jednorzędowa.

2. Kuchnia dwurzędowa.

3. Kuchnia w kształcie litery L.

4. Kuchnia w kształcie litery U.

5. Kuchnia w kształcie litery G.

6. Kuchnia z wyspą.

KUCHNIA JEDNORZĘDOWA

Układ ten jest najmniej korzystny ze wszystkich, ponieważ meble i sprzęty ustawione są wzdłuż jednej ściany. Ciężko zachować tutaj zasadę trójkąta roboczego, dlatego system ten należy stosować jedynie, gdy nie mamy innego wyjścia – w małej i wąskiej kuchni. Przy małej powierzchni jesteśmy w stanie uniknąć długiego przemieszczania się pomiędzy poszczególnymi strefami. Zlew najlepiej umieścić na środku blatu roboczego, a lodówkę oraz kuchenkę na jego końcach.

KUCHNIA DWURZĘDOWA

Ten typ sprawdzi się w kuchni, w której drzwi i okna leżą po przeciwnej stronie. Jest to prosty układ, który zapewnia dobrą komunikację ze względu na bliskość wszystkich stref. Warto pamiętać, aby odległość między szafkami wynosiła co najmniej 120 cm, dzięki czemu w tym samym momencie będzie można otwierać drzwi szafek znajdujących się naprzeciwko. Kuchnia dwurzędowa przeznaczona jest do pracy jednej osoby, jednoczesna praca dwóch osób byłaby utrudniona.

KUCHNIA W KSZTAŁCIE LITERY L

Kuchnia w kształcie litery L zapewnia swobodny dostęp do całego pomieszczenia oraz komfort poruszania się między strefami. Układ ten jest praktyczny, ale wymusza pokonywanie stosunkowo długich odcinków pomiędzy strefami, co wydłuża czas pracy. Narożnik, który zazwyczaj jest problematycznym miejscem w układzie kuchennym, warto wykorzystać na przechowywanie rzadziej używanych rzeczy. Lodówka oraz zlew powinny zostać zlokalizowane na dłuższej ścianie, natomiast kuchenka na krótszej. Kuchnia w kształcie litery L stwarza możliwości połączenia z salonem lub jadalnią, co widać na zdjęciu.

KUCHNIA W KSZTAŁCIE LITERY U

Kuchnia w kształcie litery U pozwala na optymalne i funkcjonalne rozmieszczenie stref, dzięki czemu uzyskujemy krótkie odcinki do pokonania w trójkącie roboczym. Jest to bardzo korzystny układ, ponieważ pozwala maksymalnie wykorzystać dostępną przestrzeń przy jednoczesnej gwarancji bliskości stref. Pomaga wizualnie oddzielić przestrzeń kuchni od jadalni lub salonu. W kuchni U-kształtnej na pewno nie zabraknie blatów do pracy. A tak się prezentuje:

KUCHNIA W KSZTAŁCIE LITERY G

Tego typu układ jest rzadko spotykany, ponieważ wymaga dużej przestrzeni. Najlepiej sprawdzi się na planie zbliżonym do kwadratu. Gdy mamy do dyspozycji sporą powierzchnię, warto zdecydować się na kuchnie w tym układzie. Daje spore możliwości zagospodarowania wnętrza oraz ergonomicznego ustawienia stref. Zarysowuje wyraźnie poszczególne granice, jednak tworzy dużo elementów narożnych, co może być dla niektórych minusem. Obecnie projektowane szafki narożne są bardzo praktyczne i komfortowe w użytkowaniu, jednak istnieje kłopot ze wzajemnym blokowaniem szuflad i drzwiczek.

KUCHNIA Z WYSPĄ

Kuchnia z wyspą jest nowoczesnym rozwiązaniem, chętnie wybieranym podczas urządzania nowych mieszkań. Sprawdza się w dużych kuchniach lub w otwartych przestrzeniach dziennych z salonem, kuchnią i jadalnią. Optycznie wydziela kuchnię, ale nie zakłóca otwartego charakteru pomieszczeń. Daje spore możliwości zagospodarowania wnętrza oraz ergonomicznego ustawienia stref. Pozwala wspólnie przygotowywać codzienne posiłki lub podczas gotowania mieć kontakt z resztą domowników, spędzających czas w salonie.

Projektowanie kuchni jak widać jest przyjemnym ale dość trudnym zadaniem. Trzeba myśleć praktycznie w najdrobniejszych szczegółach. Koniecznie trzeba pamiętać o zasadzie trójkąta roboczego ora pionowym i poziomym podziale na strefy. Efektem tego będzie praktyczna kuchnia, w której miło i chętnie spędzamy czas, gotując aromatyczne posiłki.   

0 komentarzy

Wyślij komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *